duminică, 16 iunie 2013

Interviu cu Jim Bagnola despre importanta Meditatiei Transcedentale in viata de zi cu zi!

Jim Bagnola este o personalitate de seama in lumea speakerilor internationali, este executive coach si consultant, si nu in ultimul rand este expert in domeniul leadershipului si al culturii organizationale, cu accent pe influenta modelelor de gandire asupra sanatatii, fericirii , succesului si capacitatii de conducere.
De peste douazeci si cinci de ani, colinda lumea, tinand prezentari si conferinte pe teme de Leadership, Managementul stresului, Coaching, si Managementul schimbarii, toate fiind interconectate cu “Secretele conexiunii minte-corp”
Jim are multe hobbyuri, printre care se numara calataoriile,  sportul, pasiunea pentru un stil de viata sanatos si nu in ultimul rand Meditatia Transcedentala.
Jim a absolvit Stiintele Politice la Universitatea din Arkon, Dezvoltare Umana la Universitatea Europeana de Cercetare din Elvetia si Psihologia la Universitatea din Santa Monica, dar nu in ultimul rand a facut un Masterat in Stiinte Vedice, la Maharishi University of Management  din Statele Unite, si la Meru in Elvetia.
In Romania este presedintele boardului de consultanti ai fundatiei LEADERS, si aloca un timp semnificativ pozitiei de lector pentru AIESEC, cea mai mare organizatie studenteasca din lume!
Jim pretuieste toate oportunitatile de a influenta in mod semnificativ si de a interactiona cu organizatii din domeniile public si privat cum ar fi: Shell Oil Company, Kroger Company, US Secret Service, Departamentul de Stat American, Departamentul Fortelor Aeriene, NATO, Hoteluri Marriott, Siemens, Motorola si inca multe altele.
In ultima dintre vizitele sale in Romania, Jim a avut amabilitatea sa ne acorde un mic interviu, in exclusivitate pentru cei care practica Meditatia Transcedentala, va invitam in continuare sa ii urmariti:

R: Cum si de ce ai inceput sa meditezi?


Jim: Eram un cautator inca din copilarie. De la varsta de 12 ani, imi doream sa stiu cum pot sa reusesc sa obtin iluminrea, asa ca am ajuns la manastire, dorindu-mi sa devin preot.
Totusi nu am rezistat prea mult si am parasit manastirea, apoi am plecat in lume.Mai tarziu,  cand am ajuns la universitate si aveam primul meu job, eram foarte stressat. Drept urmare am facut un ulcer. Doctorul mi-a spus: “Poti sa iei pastilele astea sau poti invata sa meditezi!”  Si am ales meditatia si bine am facut, dupa doar 3 luni de practica MT, simtomele ulcerului au disparut!
Asa ca atunci am venit in contact cu meditatia, cu cea transcedentala. Meditez de peste 41 de ani, sunt vegetarian de 43 de ani, si ma simt excelent!
Consider ca TM este unul dintre cele mai bune instrumente de dezvoltare personala, si de auto – actualizare.


R: Cum te ajuta TM in munca ta, care este extrem de solicitanta?
Jim: Calatoresc foarte mult, dar fara TM, nu as fi reusit sa calatoresc atat de mult si sa trec cu usurinta pestre raul cauzat de decalajul de fus orar.
TM m-a ajutat foarte mult, de altfel ea reprezinta pentru mine cea mai placuta parte a zilei; savurez fiecare clipa petrecuta cu aceasta tehnica, ma revigoreaza puternic in cazul in care am avut o zi foarte obositoare. Dupa doar 20 de minute de TM, ma simt ca si dupa o noapte intreaga de somn.
TM imi confera o claritate a mintii, si a gandirii. Eu antrenez oamenii, ii ajut sa-si dezvolte abilitatile de lideri. Fac training pentru organizatii multinationale, si sunt platit tocmai pentru capacitatea mea de a avea o minte extrem de clara si de limpede, care este un rezultat al practicii TM.
Oamenii vin la mine sa ii antrenez, tocmai in acest sens, ii ajut sa gandeasca foarte clar.
TM reduce semnificativ nivelul de stress, ajuta la focusarea mintii si la luarea rapida a deciziilor.


R: Cum TM ne poate ajuta sa ne dezvoltam capacitatile de lideri?
Jim: Comunicarea, si abilitatile de exprimare sunt abilitatile care se cer dezvoltate la un lider. De asemenea trebuie sa ai capacitatea de a-i face pe ceilalti sa te urmeze, altfel nu poti deveni un lider. Nu poti sa fii lider de unul singur!
Lidershipul este bazat pe followeri, pe cei care te urmeaza.
In cadrul trainingului pe care il ofer, le amintesc oamenilor si despre meditatie. Le spun ca meditatia este o optiune. Ea nu inlocuieste dieta, sau mersul la sala, religia, sau rugaciunea, pilulele anti-stress, sau somnul.
Ea este doar un instrument de autodezvoltare personala, dar are o multime de beneficii.
Primul beneficiu este imbunatatirea capacitatii mentale, sanatatea, dar de asemenea imbunatateste interactiunea sociala, devii mai placut de oameni, devii mai relaxat, si mai deschis, iar relatiile tale devin mai bune.
Pentru un leader este important cum sa stie sa construiasca relatii, pentru ca altfel oamenii nu te vor urma!
R: Care sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba un leader?
Jim: In primul rand trebuie sa stii sa construiesti relatii, asa cum am mai spus, dar in acelasi timp trebuie sa stii sa iei decizii.
Trebuie sa fii creativ, si sa vii cu solutii diferite, sau cat mai multe pentru aceeasi problema.
Trebuie sa fii in stare sa le vorbesti oamenilor si sa poti sa le livrezi mesajul tau.
Ca sa fii un bun leader, trebuie sa poti sa mangeriezi situatiile, bugetele, prioritatile oamenilor, deci trebuie sa fii si un bun manager, ca sa fii lider!
Chiar si mamele sunt niste leaderi pentru copii lor, deoarece trebuie sa fie modele pentru cei mici!
R: Ce sfaturi le-ai da meditatorilor din Romania, ai vreun mesaj pentru ei?
Jim: Chiar ieri am fost la Timisoara, intr-un grup de TM, de 25 de meditatori. Doar doi dintre cei 25 au spus ca mediteaza de doua ori pe zi!
Daca meditezi doar o data pe zi nu obtii nici macar 15% din valoarea ei, obtii doar 10%.
Daca meditezi de doua ori pe zi, obtii 100% beneficii!
Deoarece daca meditezi de doua ori pe zi, dimineata eliberezi activitatea mintii de peste noapte, iar seara, eliberezi stress-ul care s-a acumulat in timpul zilei.
Trebuie sa mentionez in plus ca MT, afecteaza mediul intr-un mod pozitiv, deci daca nu meditam, nu ne indeplinim misiunea fata de comunitate, nu “relaxam comunitatea”! Dupa mine, este foarte important sa meditam de doua ori pe zi, tocmai pentru a beneficia de efectele TM in proportie de 100%!
Daca ar fi sa rezum acest lucru l-as putea spune astfel: TM = AM+PM (meditam transcedental TM  = AM -dimineata si seara - PM)
Este ca si cum ti-ai curata mintea in mod regulat, e ca si cum ai spune: “Ups, am uitat sa fac dus! “ (atunci cand nu meditam).
Ceilalti oameni (non mediatorii), nici nu stiu cum este sa te simti bine, ei sunt foarte obositi sau stressati, dar ei nu o stiu, pentru ca nu au un model de comparatie. Daca ar medita si-ar da seama cat sunt de stressati atunci cand nu o fac!


R: Iti multumim pentru amabilitatea ta, de a ne acorda acest interviu, si speram ca mesajul tau sa fie receptionat ce cat mai multi meditatori din Romania!

 a consemnat pt dumneavoastra: Laura O




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu