sâmbătă, 29 septembrie 2012

EFECTUL HRANEI ASUPRA DOSHELOR



Intrucit alimentele sint o parte din corpul nostru, ele de asemenea sint caracterizate ca avind doshe predominante. In general, sfaturile sint ca o persoana sa manince alimente ce descresc doshele sale predominante si cresc doshele secundare sau subordonate.
Astfel, o persoana cu constitutie kapha predominanta ar trebui sa manince o hrana care sa descreasca kapha si sa creasca pitta si vata. Astfel, o persoana va fi sfatuita sa evite bananele, pepenii, nucile de cocos, strugurii, papaias, ananas si produsele lactate ele toate fiind alimente kapha si ar putea fi incurajata alimente uscate, rodii, "cran-berry", orez Basmati si varza de Bruxelles care sint benefice pentru constitutia kapha.
In mod similar, o persoana cu o constitutie predominat pitta va face bine daca va lua alimente ce sa descreasca pitta ca sparanghel, varza, castraveti, cartofi, ciuperci, verdeturi, broccoli, conopida, laptuca, varza de Bruxelles si zucchini si sa evite alimente ce cresc pitta ca ardei iuti, ridichi, rosii, morcovi, sfecla, ceapa, usturoi si spanac.
Calitatile predominante ale unui aliment particular si efectele sale asupra diferitelor doshe sint determinate prin tipul senzatiilor gustative sau experienta alimentului evocata prin receptorul gustativ limba.
Exista 6 tipuri de senzatii gustative: dulce, amar, astringent, sarat, iute si acru. Dieta noastra este considerata echilibrata doar daca satisface toate cele 6 gusturi. Aceste gusturi de baza sint rezultate de asemenea din cele 5 elemente. Din elementele apa si pamint rezulta gustul dulce, din elementele pamint si foc gustul acru, din elementele apa si foc gustul sarat, din elementele foc si aer gustul iute, din elementele aer si spatiu gustul amar si din elementele pamint si aer gustul astringent.
Din principiile de baza devine evident ca alimentele cu gust:
- dulce, acru si sarat vor creste kapha si vor descreste vata,
- iute, amar si astringent vor creste vata si vor descreste kapha,
- iuti, sarate si acre vor creste pitta iar alimentele
- dulci, amare si astringente vor descreste pitta.


Calitatea alimentelor de asemenea afecteaza doshele.
Calitatile hranei sint descrise ca: grele, grase, usoare, uscate, fierbinti, reci.
- Alimentele grele si grase ca: produsele lactate, laptele, untul, gee, mincaruri grase si cu ulei, brinza, iaurtul, smintina, nucile, bananele si orezul maresc kapha si descresc vata.
- Alimentele usoare si uscate ca: orzul, porumbul, meiul, ovazul, fasolea, lintea, dahl si fructele cu exceptia bananelor cresc vata si descresc kapha.
- Alimentele fierbinti cresc pitta si cele reci descresc pitta.

Introducerea alimentelor poate fi condusa de asemenea de anotimpuri.
- Primavara si iarna tirziu este agravata kapha si luarea alimentelor kapha trebuie diminuata.
- Vara tirziu si toamna devreme este agravata pitta si alimentele pitta trebuie diminuate.
- Toamna tirziu si iarna devreme este agravata vata si alimentele vata trebuie diminuate.
Cititorul nu ar trebui sa se descurajeze daca recomandarile anterioare par prea complicate. Se stie in mod general ca o persoana va fi atrasa in mod natural de un anumit tip de element care este potrivit fiziologiei sale. Inteligenta creatoare a naturii influenteaza in mod automat persoana vata sa aleaga si sa prefere alimente cu gust dulce, acru si sarat, persoana pitta alimentele cu gust astringent, dulce si amar si persoana kapha alimente cu gust astringent, iute si amar.
Mai mult, anotimpurile favorizeaza dezvoltarea in abundenta a alimentelor potrivite in mod natural. Alimentele kapha nu cresc in mod natural iarna si alimentele pitta sint in mod natural rare vara. Pentru cumparatorul care merge la piata, alimentele vechi sint disponibile in anotimpuri vechi si sfatul detaliat dat mai sus ar putea fi potrivit.
Sfatul este usor superfluu pentru un individ nestresat care traieste in mod spontan in armonie cu natura. Aceasta 'actiune spontana corecta' pare a fi o abilitate naturala a persoanei ale carei minte, simturi, corp si intelect sint in echilibru fiecare cu fiecare si cu sursa lor, constiinta pura. Subiectul 'actiunii spontane corecte' a fost tratat mai in detaliu de Maharishi Mahesh Yogi in cursul de Itiinta Inteligentei Creatoare (SCI) si nu va fi tratat aici.
De notat aici este ca regulile calauzitoare privitoare la consumarea alimentelor efectul hranei asupra diferitelor doshe si alte principii subliniate mai sus formeaza o componenta majora a tehnicilor de prevenire si strategiilor terapeutice Ayur-Veda Maharishi utilizate pentru a corecta agravarile doshice ce determina diferite boli.


REINTINERIRE PRIN DIETA: HRANA CA BRAHMAN



In concordanta cu specialistii vedici, 'hrana este Brahman', hrana este o parte din corpul cosmic. Oamenii de stiinta vestici vad hrana in termenii componentelor chimice si proprietatilor lor fiziologice. Alimentele sint clasificate in functie de continutul lor de carbohidrati, grasimi, proteine, vitamine si minerale. Daca privim structura chimica a carbohidratilor, descoperim ca ei sint compusi in principal din atomi de hidrogen, carbon si oxigen. Proteinele sint compuse in principal din aminoacizi, constituentii de baza ai fiecaruia sint atomii de carbon, hidrogen, nitrogen si oxigen. Moleculele de grasime si vitamine sint compuse din aceiasi atomi cu adaugarea in unele cazuri si in unele lipide a moleculelor de fosfor si sulf. Diferenta esentiala intre carbohidrati, grasimi si proteine in termenii atomilor este minimala. Ea rezulta in principal din aranjamentul atomilor ce se conecteaza unii cu altii.
Daca intram mai adinc in structura atomilor, descoperim labirintul particulelor subatomice. La acest nivel al realitatii, distinctia dintre carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine si minerale este vaga. Atomul de carbon, atomul de nitrogen si magneziu sau atomul de aur difera intre ele prin numarul de protoni, neutroni si electroni continuti in interior. Protonii, neutronii si electronii din interiorul fiecarei specii de materie sint bineinteles aceeiasi. Ei si alte particule subatomice care structureaza aceste tipuri diverse de materie sint la rindul lor expresia aceleiasi forte a naturii. Aceste forte, interactionind unele cu altele in diverse moduri, concentrindu-se in diferite locatii in continuumul spatiului si timpului, apar in lumea fenomenala a creatiei ca vitamine, minerale, grasimi, proteine sau carbohidrati.
Cimpul unificat luind o directie de expresie, apare ca si carbonul din oase, luind o alta ca si hidrogenul din plasma noastra, sau inca o alta ca si nitrogenul din celulele nervoase. Diferenta dintre un aliment sau altul, dintre materie si materie, dintre hrana si corpul nostru este in mod esential diferenta dintre directiile de expresie ale cimpului unificat. In natura sa esentiala, hrana este cimpul unificat, hrana este Brahman.

Ingerarea hranei prin simtul gustului, este inca o data interactiunea intre corpurile noastre si corpul cosmosului. Alte moduri de interactiune sint prin intermediul simturilor mirosului, pipaitului, vederii sau auzului. Prin procesul digestiei si al asimilarii este activata inteligenta din hrana si rafinata pina cind se exprima pe ea insasi ca lege a naturii in forma moleculelor de ADN sau celulelor germinative. Procesul metabolic asa cum este vazut de inteleptii vedici cuprinde intreaga gama a inteligentei creatoare de la saminta la saminta. Sa revedem digestia si metabolismul asa cum sint ele intelese in Ayur-Veda.

CELE 7 DHATU

Se considera ca corpul uman este format din 7 tesuturi de baza. Aceste tesuturi sau dhatu, literalmente 'elemente constructive', formeaza structura sa si dau functia tuturor organelor din corp. Dhatu sint sintetizate din hrana in ordine succesiva in urmatorii pasi. Substantele nutritive din hrana digerabila sint convertite in primul dhatu numit rasa. Rasa este plasma si este literalmente esenta hranei si hraneste toate tesuturile si organele noastre. Toate tesuturile si organele rezulta din rasa. Cu ajutorul caldurii sau dhatu Agni, rasa este convertita in rakta. Rakta este singele si este al doilea dhatu. In plus fata de substantele nutritive continute in rasa, el poarta oxigenul si prana sau 'forta vietii', pentru mentinerea tesuturilor si organelor. Cu ajutorul 'dhatu Agni specific', rakta este transformat in mamsa - muschi si mamsa in meda - grasime si apoi succesiv in asthi - oase, majja - maduva si tesutul nervos si in final in shukra sau arthav - tesuturile reproductive sau celulele germinative.
Aceste 7 tesuturi de baza sint manifestate din extrase de hrana si la rindul lor formeaza in grade variabile componentele de baza ale tuturor organelor corpului. Fiecare progresie separata este facilitata de 'dhatu Agni specific', literalmente focul elementelor constructive, in acelasi mod in care enzimele functioneaza ca agenti catalizatori in procesele metabolice. Orice flux care poate fi dezvoltat in dhatu va fi reprodus in dhatu care urmeaza. Aceasta activare si rafinare secventiala a inteligentei hranei culmineaza in expresia ei ca 'suma totala a tuturor legilor naturii', inscrisa in moleculele de ADN continute in celulele germinative. In tranzitia sa de la carbohidratul inert sau proteina, la creierul creator sau celula reproducatoare, particula de hrana a transformat natura sa predominanta chandas in cea de devata si rishi. Hrana a devenit literalmente gindul in neuron si inteligenta in saminta.
Aceasta introspectie in natura hranei si aceasta perspectiva a digestiei si asimilatiei au fost privite ca aspecte ale creatiei cosmice care au condus rishi vedici sa descrie reguli calauzitoare simple dar profunde, privitoare la dieta si modul de a minca.
Ayur-Veda pune un mare accent nu doar pe continutul hranei dar si pe maniera in care este ea procurata si modul in care este mincata.
Maharishi Mahesh Yogi stabileste ca: „O parte din calitatea materialului din hrana este importanta in ceea ce priveste modul cum a fost obtinuta hrana. Cind omul a obtinut hrana vietii prin mijloace oneste, hrana a avut o influenta buna asupra mintii sale, dar hrana cumparata prin cistiguri neoneste ii va produce neonestitate in minte.„
El spune ca: „Acea hrana este de asemenea afectata de tendinta celui care gateste, care o prepara, si de tendinta mintii si calitatile gindurilor, in timp ce este mincata. Ii mai mult, o minte inspirata de gindul lui Dumnezeu si serviciul sau si simtul de recunostinta in mod cert au un efect bun.„
Ayur-Veda ne invata ca gindurile noastre ar trebui sa fie ca hrana pe care o mincam, comportamentul ar trebui sa fie calm si hrana sa fie mestecata in intregime pentru a ajuta la digestie. Doar o cantitate moderata trebuie consumata.
Cantitatea potrivita pentru fiecare masa este definita in traditia Ayur-Vedica ca fiind cantitatea suficienta pentru a umple o treime din stomac si ghidul de masurare pentru fiecare individ este cantitatea de hrana care poate umple causul palmelor. Cantitati mari de fluide vor dilua agni digestiv si ar trebui sa nu fie consumate cu o ora inainte si o ora dupa masa.
Este convingerea mea ca majoritatea deranjamentelor gastro-intestinale ca de exemplu gastritele, refluxul gastroesofagian cunoscut de asemenea ca arsura la stomac, flatulenta si dispepsia cunoscuta ca gaze si o varietate de afectiuni descrise in mod obisnuit cu titlul de indigestii ar putea fi prevenite daca vor fi urmate aceste instructiuni simple.



CELE 5 ELEMENTE SI CONSTITUTIA UMANA


CELE 5 ELEMENTE SI CONSTITUTIA UMANA

In lectiile precedente am vazut cum este transformata inteligenta pura in materie printr-o serie de pasi cunoscuti ca morfogeneza si diferentierea. Am vazut de asemenea ca intreaga materie din univers este alcatuita din 5 elemente de baza: spatiul - akasha, aerul - vayu, focul - agni, apa - apas si pamintul - prithivi. Aceste 5 elemente alcatuiesc de asemenea si masina umana, un complex psihosomatic compus din corp, organe de perceptie, organe de actiune, minte si constiinta.

Daca observam semenii nostri, descoperim ca fiecare individ are caracteristici fizice, mentale si emotionale unice. Nu sint doua persoane in intregul univers cu aceleasi caracteristici fizice si mentale, nici chiar doi gemeni nu sint exact la fel. Cu toate acestea, stim ca putem grupa oamenii dupa tendinte similare: fizice, mentale si emotionale.
Aceasta grupare a oamenilor dupa tendinte similare, a atras atentia psihologilor si medicilor. Astfel ca avem tipul A de personalitate, un termen utilizat pentru a descrie oamenii cu un comportament agresiv, nerabdator, ambitios. Tipul B de personalitate este un termen utilizat pentru a descrie oameni mai pasivi.

In mod similar sint diferite tipuri de clasificari pentru a descrie caracteristicile fizice. Oamenii sint denumiti endomorfici cind sint de tip B si au tesut adipos suplimentar, ectomorfici cind sint foarte slabi si mezomorfici cind sint musculosi.
Desi aceste clasificari nu sint inexacte, ele sint incomplete si nu pot descrie intregul complex psihosomatic care este cuprins in intregul organism uman. Mai mult, ele sint destul de arbitrare si deseori un clinician va intilni un individ care nu se potriveste in nici o categorie mentala sau fizica.
Rishi vedici au consemnat de asemenea ca oamenii pot fi clasificati in diferite tipuri psihosomatice si au dezvoltat un sistem cuprinzator de clasificare a constitutiilor umane in diferite tipuri bazate pe 5 elemente care structureaza organismul uman. Mai mult, ei au utilizat acelasi sistem pentru a clasifica tot ceea ce exista in creatie, un copac, un animal si chiar si vremea.
Clasificarea Ayur-Vedica este bazata pe principiile doshelor. Doshele au fost descrise ca impuritati si ca principii metabolice. Intradevar, nu exista un echivalent exact pentru cuvintul dosha, pentru ca intelegerea sa se bazeaza pe cadrul conceptual care nu a existat in gindirea civilizatiei vestice.
Maharishi Mahesh Yogi a caracterizat doshele ca fiind principiile ce apar in spatiul dintre rishi, devata si chandas sau constiinta, minte si corp, ca o inteligenta pura care se dezvolta progresiv in materie.

In organismul uman, doshele pot fi gindite mai bine ca fiind principiile metabolice de baza, fundamentale care guverneaza intreaga structura psihosomatica a organismelor vii. „ o definitie data de pandit ShivSharma.
Sint 3 doshe principale: vat, pitt si kaph.
- Vata rezulta din primele doua elemente adica eter sau spatiu si aer - vayu.
- Pitta rezulta din apa - apas si foc - agni.
- Kapha rezulta din apa - apas si pamint - prithivi.
Tot ceea ce exista, incluzind organismul uman, este compus dintr-o combinatie sau alta din cele trei doshe. Citiva indivizi sau citeva lucruri pot arata calitatile predominante ale unei dosha particulare. Totusi, nu exista entitati cu adevarat mono-dosha. Depinzind de predominanta si diferitele permutari si combinari ale diferitelor doshe, totul din creatie poate fi clasificat in 10 categorii posibile. Pe scurt, noi le vom denumi: V, P, K, VP, VK, KP, PK, PV, KV si VPK. Cuvintul V este pentru Vata, P pentru Pitta si K pentru Kapha.
Evident, in fiecare categorie exista nenumarate variatii, dindu-i fiecaruia dintre noi caracteristicile noastre unice. Aceasta pentru ca in fiecare categorie, fiecare individ este compus din diferite proportii din fiecare din cele 5 elemente de baza. Fara indoiala, sistemul este foarte cuprinzator si cineva cu o buna intelegere a celor 3 principii doshice poate clasifica foarte usor fiecare entitate vie sau nu, in una din cele 10 tipuri.
Sa revedem caracteristicile fiecarei din cele trei doshe, asa cum se aplica ele la organismul uman, avind in minte ca nici macar o singura persoana nu are o constitutie strict mono-dosha.

DOSHA VATA
Elementele predominante sau mahabhutele acestor doshe sint spatiul - akash si aerul - vayu. Dosha vata incorporeaza principiul miscarii. Cele 6 proprietati principale ale vata asa cum sint descrise de Charaka sint: asprime, usurinta, raceala, rapiditate, duritate, uscaciune. Vata creeaza energie, determina expiratia si inspiratia, echilibreaza tesuturile, denumite de asemenea dhatu., este raspunzatoare de evacuarea fecalelor si a urinei si activeaza mintea, vorbirea si corpul, incluzind toate simturile perceptiei si organele de actiune., stimuleaza sistemul nervos simpatic, creeaza uscaciune, inlatura dispepsia (balonarea) si este raspunzatoare de discriminare.
Vata este localizata in principal, in vezica urinara, colon si sigmoid, regiunea lombara, ochi, picioare, regiunea de sub buric, oase, maduva, urechi si piele.
Persoanele vata tind sa aiba digestie neregulata, sint mai putin tolerante decit altele la frig, de obicei sint mai excitabile, mai emotive. Ele invata repede dar pot uita repede. Se misca intr-una in mod constant, lucrind cu multa initiativa, cistigind banii usor dar ne-acumulindu-i. Au o tendinta de a se ingrijora si de a deveni cu usurinta tematori. Caracteristicile fizice includ ochi mici si rotunzi, pielea aspra, uscata si rece, par gros si uscat, greutate mica si abdomen slab. Vorbirea lor poate fi difuza si inalta si durata atentiei poate fi limitata. Persoanele vata prefera adesea dulce, acru si sarat. Visurile persoanelor vata sint caracterizate de miscare. De exemplu alergarea, actiunea, zborul sint temele obisnuite.
Vata marita anormal denumita adesea vata viciata, rezulta in pielea aspra si intunecata, silueta accentuata, miscari spontane ale membrelor, dorinta pentru alimente tari, pierderea somnului, scaderea puterii, fecale tari si uscate.
Cind vata este micsorata, activitatea este inceata, persoana vorbeste mai putin, pare nefericita, pare ca intelege cu intirziere.
Efectele echilibrului in vata normala includ veselie, inspiratie si expiratie normala adica respiratie normala, miscari normale ale traiectului intestinal si urinar. Vata echilibrata este responsabila de asemenea de formarea tesuturilor sau dhatu. Cind vata este echilibrata, transformarea progresiva din rasa care este plasma, in rakta - singe, mamsa - muschi, meda - grasime, asthi - oase, majja - maduva, shukra - sperma sau ovul este de asemenea echilibrata.

DOSHA PITTA
Elementele dominante sau mahabhutele acestor doshe sint focul - agni si apa - apas. Pitta este raspunzatoare pentru digestie si metabolism. Proprietatile sale sint caldura, aciditatea si ascutimea. Pitta influenteaza vederea, digestia si caldura corpului si stimuleaza de asemenea pofta de mincare si setea. Pitta este raspunzatoare de a da corpului moliciune, musculozitate si luciu.
Pitta este localizata in principal in transpiratie, fluide, limfa, singe, stomac, ficat, splina, inima, ochi, piele si traiectul digestiv de la duoden la cec.
Persoanele pitta maninca si beau cu pofta si foarte rar au probleme digestive. Ele prefera alimente astringente, amare si dulci. Sint musculoase si cu putere moderata. Excitabilitatea si memoria lor sint descrise ca fiind medii. Trasaturile fizice ale constitutiei pitta includ piele calda, tendinta de a transpira din plin. Persoanele pitta au adesea par cirliontat, ten deschis la culoare si sint susceptibile de a se arde sau pata la expunerea la soare. Trasaturile psihologice care sint prezente adesea la pitta sint minia, nerabdarea, intoleranta, fluenta, pasiunea, mindria, multumirea, bucuria, inteligenta creatoare, bucuria si placerea naturii. Visele personalitatii pitta arata adesea principiile focului si pot fi caracterizate prin teme ca aurul, bogatia, soarele, pasiunea, focul.
Cresterea anormala sau vicierea pitta are ca rezultat infatisarea rosie sau galbui-rosiatica, cresterea caldurii corpului, o dorinta pentru lucruri reci, durata insuficienta a somnului, tendinta de a voala vorbirea, pierderea puterii, cresterea frecventei scaunelor si a consistentei lor, hiperaciditate sau senzatie de arsura la stomac, ameteala si decolorarea in galben a urinii si fecalelor.
Cind pitta descreste atunci descreste si productia de caldura a corpului, digestia este slaba, piela este lipsita de stralucire.
Cind pitta este in echilibru, infatisarea, digestia, productia de caldura a corpului, pofta de mincare si setea sint normale. Corpul este bine rotunjit si musculos, pielea este stralucitoare, persoana este multumita si intelectul este echilibrat.

DOSHA KAPHA
Elementele predominante sau mahabhutele sint apa - apas si pamintul - prithvi. Kapha in corpuri este principiul coeziunii, soliditatea si anabolismul. Proprietatile lui kapha includ greu, rece, moale, unsuros sau uleios, dulce, lipicios, pamintean, umed, incet si inert. Kapha contribuie la ingrasare, constanta, greutate, potenta, putere, stabilitate, acumulare, energie, intelect, vindecare, lubrificarea si stabilitatea incheieturilor.
Digestia persoanelor kapha este inceata, caldura corpului este mai slaba, foamea este la nivel scazut. Acesti oameni sint inclinati sa cistige in greutate chiar daca maninca mai putin decit alte tipuri constitutionale. Ei au apetenta pentru mincarea care este astringenta, amara si iute si ei prefera alimente reci si uscate. Persoanele kapha in mod obisnuit sint puternice, putin complicate si au trasaturi delicate, pielea grasa, moale, neteda si rece. Abdomenul este de obicei greu si mare, iar parul este plin, moale, lucios, intunecat si neted. Vorbirea lor este clara si adinca. Persoanele kapha au vise care sint caraterizate de teme romantate, apa, nori, flori, munti si lacuri. Trasaturile psihologice includ inclinatia de a ierta, curaj, generozitate, control bun al temperamentului, constanta, prietenie, stabilitate, liniste, entuziasm si prudenta. Persoanele kapha sint inteligente si cunoscatoare si tendinta lor de a acumula are adesea ca rezultat imbelsugarea.
O crestere anormala sau kapha viciata, rezulta in piele smeada sau palida, descresterea caldurii corpului, greutate, depresie, letargie, tendinta la somn si obezitate.
O kapha anormal descrescuta conduce la asprirea pielii, senzatie de arsura in interiorul corpului, descresterea activitatii organelor interne, descresterea setei, slabiciune, insomnie.
Efectele unei kapha echilibrate includ o dispozitie afectiva, stabilitatea articulatiilor si a organelor interne, demnitate, vitalitate si putere. Persoanele cu kapha echilibrata afiseaza curaj, lipsa de mihnire si o natura iertatoare.

Doctorii vestici, ascultind despre calitatile de mai sus, pot fi initial derutati si pot percepe citeva din definitiile, trasaturile si caracteristicile mentionate ca fiind descrieri posibil nestiintifice. O parte din aceasta dificultate consta in orientarea si notiunile preconcepute a ceea ce este si ce nu este stiintific. Trebuie sa ne amintim ca ceea ce numim realitate este descris in limbajul simbolurilor. Medicii vestici au propriile lor simboluri si la fel si Ayur-Veda. Simbolurile pot fi diferite dar realitatea este una si acceasi. Singura realitate cu adevarat este cimpul unificat sau constiinta pura. Orice altceva este o expresie simbolica a acestui cimp.
Foarte adesea avem tendinta de a confunda simbolurile cu realitatea, harta cu teritoriul. Daca ne mentinem o minte deschisa si folosim aceste concepte, incetul cu incetul, vom invata ca sistemul clasificarii doshice este valid, cuprinzator si stiintific.

DOSHE MENTALE
In plus fata de doshele fizice sint 3 atribute de baza sau gune care conduc la construirea psihologiei unei persoane. Acestea sint sattva, rajas si tamas.
Sattva reprezinta puritate si strict vorbind nu este o dosha pentru ca dosha implica impuritate. Rajas si tamas sint doua doshe principale, mentale. De la sattva vine iubirea, intelegerea, compasiunea si creativitatea.
Rajas reprezinta miscare, frecare, transformare. Temperamentul rajasic este caracterizat prin agresivitate si ambitie.
Tamas reprezinta inertia. Oamenii cu tamas predominanta sint lenesi si greoi. Ei pot avea caracteristici autodistructive si o inclinatie catre supraingerarea alimentelor, alcoolului si tutunului.
Se poate spune ca esenta sattva este constiinta pura - rishi, cea a lui rajas, mintea sau inteligenta - devata si cea a lui tamas, materia complet inerta, unde este ascunsa complet valoarea inteligentei - chandas. In toate cele trei gune, toate cele 3 valori, adica ale rishi - constiinta, devata - minte si chandas - materie, sint prezente simultan. Totusi, predominanta uneia sau alteia este ceea ce confera unei persoane caracterul ei esential.
In traditia vedica, cele trei gune: sattva, rajas si tamas sint reprezentate respectiv de Brahma - cimpul creatiei, Vishnu - cimpul cinetic al fortelor si Maheshvara - cimpul inert al materiei si distrugerii. Creatia, mentinerea si distrugerea simbolizeaza dansul cosmic, etern al lui Shiva in care vedem cimpul nemanifest, explodind constant in forme manifeste de energie si materie. Acest ciclu fara incetare si fara sfirsit, de nasteri, transformari si disolutii de energii constituie drama fara sfirsit sau lila universului fenomenal. O intelegere a doshelor si gunelor este esentiala oricarei strategii preventive sau terapeutice in care va poate indruma medicul Ayur-Vedic.
Primul pas in dezvoltarea strategiilor pentru intretinerea sanatatii, prevenirea bolilor si extinderea vietii este de a determina prakriti-ul individual al constitutiei. Prakriti unei persoane este stabilit la nastere. Pe durata vietii, interactiunea fara incetare cu mediul si stresurile de diferite tipuri, atit fizice cit si psihice, determina un dezechilibru al doshelor ce structureaza un prakriti particular. Orice lucru este capabil sa afecteze doshele, benefic sau daunator, fie alimente, vreme, activitate fizica, o emotie, un gind sau experienta constiintei pure. Cunoasterea prakriti-ului unei persoane si calitatile mentale dominante adica cele trei gune, ajuta medicii Ayur-Vedici sa selecteze tehnicile adecvate pentru restaurarea echilibrului doshelor, incluzind modificarea comportamentului, manipularea dietei, controlul stresului.
Istoria medicinei moderne consta in principal in dezvoltarea noilor agenti farmaceutici si in rafinarea procedurilor chirurgicale. Ayur-Veda sustine ca astfel de abordari pot fi nenecesare daca o persoana isi mentine permanent echilibrul intre doshe. Desi au fost dezvoltate tehnici de virf in restabilirea acestui echilibru, o data ce el este deranjat, mentinerea echilibrului doshic este in mare parte doar o chestiune de:
- A trai viata cu o simplitate adevarata;
- si in acord cu legile naturii.
Aceasta inseamna sa mentinem legaturii cu constiinta pura, sa ne lasam in voia curentului. Inseamna sa luam lucrurile usor si sa ne bucuram de viata cu adevarat.
Ayur-Veda sustine ca intr-o analiza finala, intreaga suferinta si toate bolile ascunse provin din violarea legilor naturii. Devenim bolnavi doar cind incepem sa ne suprasolicitam, sa ne concentram prea tare, nenatural si cu prea mult efort. Boala apare cind incetam sa ne mai bucuram de viata, boala este consecinta simpla a faptului de a inota in susul riului, impotriva curentului.
Desi Ayur-Veda se ocupa in principal de prevenirea bolilor printr-un un trai corect, ea este de asemenea si un sistem medical. Totusi definitia medicinii este mai larga. Orice lucru care afecteaza doshele intr-un mod echilibrat poate fi utilizat ca un medicament.
Cuvintele lui Hari-Sharma din nou: „Nimic nu exista in tarimul gindurilor sau al experientelor care sa nu poata fi utilizat ca medicament sau ca agent terapeutic.” Ce inseamna aceasta cu adevarat este ca toate fenomenele existente, fizice sau psihice, intelectuale sau emotionale, de exemplu furia sau linistea, bucuria si intristarea, frica si increderea, iubirea si ura, mincarea si bautura, medicamentele de origine minerala, vegetala sau animala, posturile, masajele, exercitiile fizice, situatiile sau experientele de dorit sau de nedorit, conditiile sociale, climaterice sau geografice, abuzul sau lauda, comentariile laudative sau adverse, binele sau raul din diferitele ginduri, toate au legatura cu chimia corpului.
Nimic din ceea ce este experimentat sau gindit sau de imaginat nu putem spune ca nu afecteaza sau influenteaza corpul sau mintea individului, mai mult sau mai putin. Doar auzind numele sau gindindu-ne la un prieten sau dusman, acest lucru poate afecta metabolismul in bine sau in rau. Intrucit orice lucru afecteaza constitutia intr-un mod sau altul, el poate fi utilizat ca agent terapeutic si deci nu este nimic care sa nu fie medicament.


OMUL, CELE 5 ELEMENTE SI CIMPUL UNIFICAT



Intreaga materie din univers este in mod esential o expresie a fortelor naturii, care la rindul lor sint manifestarile cimpului tuturor posibilitatilor, cimpul unificat al tuturor legilor naturii, neschimbator, nedeteriorabil, nelimitat. Materia care structureaza corpurile noastre este creata la fel in afara si de catre acelasi cimp unificat. Acest cimp unificat este experimentat de catre sistemul nervos uman prin intermediul tehnicii Meditatiei Transcendentale (MT) ca o experienta a 'constiintei pure'. Alti termeni utilizati pentru a descrie constiinta pura sau cimpul unificat includ inteligenta pura si 'constiinta transcendentala'.

In Ayur-Veda Maharishi, un organism viu este definit ca o entitate materiala, rezultata din combinarea constiintei, mintii, simturilor si corpului. „Mintea, simturile si corpul sint doar simple exprimari ale constiintei. Constiinta in starea sa pura este neschimbatoare, nedeteriorabila si nemuritoare. Exprimarileei, mintea, simturile si corpul sint permanent schimbatoare, constituie subiectul deteriorarii si sint muritoare. Scopul final al Ayur-Veda este de a stabili la nivelul experientei identitatea corp, minte si simturi cu cimpul unificat al constiintei pure. Sanatatea perfecta si homeostazia perfecta urmeaza ca o consecinta naturala a starii de 'iluminare'. Aceasta pentru ca prin intermediul transcenderii noi 'activam nemurirea' in cimpul mortalitatii.„ (un citat din Maharishi Mahesh Yogi)

Cimpul mortalitatii este lumea fenomenelor manifestate, mereu schimbatoare a materiei, incluzind corpul omului; cimpul nemuririi este neschimbator, locul nemanifestat al acestei creatii materiale, inteligenta pura a cimpului unificat. Cimpul unificat este perceput la nivelul material de simturile noastre, prin cele 5 mari elemente ale universului: spatiul - akasha, aerul - vayu, apa - apas, focul - agni si pamintul - prithivi. Cind simturile sint transcense, se experimenteaza constiinta pura. Corpul, mintea si simturile omului, in microcosmosul universului, sint compuse de asemenea la nivel material din aceleasi 5 elemente.
Astfel, spatiul (akasha) este reprezentat in microcosmosul uman, de spatiul cavitatii bucale, traiectul respirator si intestinal, spatiile abdomenului, torace. In celula, akasha este reprezentat de spatiul dintre peretii celulei care permite transportul moleculelor din compartimentele extracelulare in compartimentele intracelulare.
Elementul aer (vayu) este reprezentat in corp prin principiul miscarii. Astfel, pulsatia ritmica a inimii, expansiunea si contractia plaminilor si diafragmei, miscarile peristaltice ale stomacului si colonului intestinal, transmiterea impulsurilor electrice de-a lungul nervilor aferenti si eferenti si mereu miscatoarele procese ale gindirii din creierul uman sint toate expresii ale elementului aer sau vayu.

Elementul focului (agni) este reprezentat de metabolism, procese enzimatice, digestie. Metabolismul lipidelor, proteinelor si glucidelor, toate sint rezultatul focului sau agni relativ la corp. Focul corpului, agni este reminiscenta focului original, agni in nebuloasa primordiala din care a erupt universul. In creier, agni este inteligenta, in emotie este furia, pasiunea, in ochi este perceptia luminii.

Elementul apa (apas) este cuprins in mai mult de 80% din corp. Este reprezentat de secretii si excretii, limfa, singe, fluide extracelulare si intracelulare.
Elementul pamint (prithivi) confera soliditate corpului si ii da proprietatea coeziunii. Este reprezentat in structurile solide ca muschii, oasele, tendoanele, pielea, parul si unghiile.
Desi corpul este format din aceste 5 elemente, nu trebuie sa ne gindim ca este static, inghetat, sculptural. Trebuie sa ne reamintim totdeauna ca elementele care sint cuprinse in corp, sint la rindul lor compuse din atomi, care sint formati din particule subatomice, care la rindul lor sint fluctuatii in cimpul unificat. Atomii si particulele subatomice care compun corpul sint la fel ca si atomii si particulele subatomice ce structureaza restul universului. Mai mult, ei sint intr-o interschimbare constanta si dinamica cu fiecare, prin procesele de ingerare, metabolism si eliminare. Intr-adevar, corpul si universul sint pur si simplu cimpul unificat ce interactioneaza cu el insusi.

Este deci mai util sa privim corpul ca pe o expresie dinamica a inteligentei, care se modifica fara incetare si totusi neschimbatoare, muritoare dar avind ca starea ei de baza, cimpul nemuririi. Aceasta perspectiva asupra corpului si universului nu este numai mai exacta dar conduce si la formarea unui punct de vedere mai sanatos si o mai buna intelegere a principiilor de baza ale alimentatiei, comportamentului si meditatiei, care sint pietrele de temelie ale tehnicilor Ayur-Vedei pentru mentinerea permanenta a echilibrului.
Cele 5 elemente ale universului sint percepute de om prin cele 5 simturi.
- Elementul spatiu este reprezentat prin sunet si perceput prin organul de simt al auzului, urechile.
- Elementul aer este reprezentat prin pipait si perceput prin receptorii tactili din piele.
- Elementul foc este reprezentat de lumina si este perceput prin organele de simt de vedere, ochii.
- Elementul apa este reprezentat prin gust si perceput prin receptorii gustului de pe limba.
- Elementul pamint este reprezentat de miros si perceput de receptorii mirosului din cavitatile nazale.
Corespunzator celor cinci 'organe ale perceptiei', gyanendriya, adica: urechile, pielea, ochii, limba si receptorii mirosului; sint cele cinci 'organe ale actiunii', karmendriya. Acestea includ: organele vorbirii, miinile, picioarele, organele excretorii si cele de reproducere.
Amindoua grupurile de organe, cele cinci organe de simt si cele cinci organe de actiune sint la rindul lor reprezentate de, si continute in minte. Ubhaindriya - mintea este centrul de control atit al sistemului senzorial cit si al celui motor.
Ayur-Veda ofera o intelegere completa a omului ca un microunivers in marele trup al cosmosului. Vedem cum explodeaza constiinta pura ca o energie cosmica care se manifesta in cele 5 elemente. Corpul uman este de asemenea expresia energiei cosmice. Organele de simt, organele de actiune si mintea dezvolta scopul experimentarii acestei energii cosmice. Intr-o analiza finala, cind omul interactioneaza cu mediul sau el este o simpla energie cosmica ce are experienta propriei sale naturi, prin procesul de autoreferire si autointeractiune.
Scopul final al tuturor tehnicilor Ayur-Vedice Maharishi este de a integra mintea, corpul si simturile cu sursa acestei energii cosmice, insasi constiinta pura. Aceasta stare a integrarii perfecte consta dintr-un echilibru perfect si o sanatate perfecta, libera de boli, urmare naturala a starii de unitate completa.

AYUR-VEDA, FIZICA CUANTICA SI FIZIOLOGIA UMANA



In ultimii 75 de ani cu aproximatie, s-au facut progrese mari in intelegerea naturii reale a lumii fizice din care facem parte. Fizica cuantica ne spune ca daca spargem lumea fizica a materiei in blocurile constitutive de baza, atomii, descoperim ca acesti atomi sint compusi la rindul lor din particule si mai mici ca protoni, neutroni, electroni si alte particule subatomice. Daca am analiza mai departe, am ajunge la concluzia ca in mod esential toata materia nu este compusa din nimic altceva decit din  unde electromagnetice si din alte forme de unda si energie.

In ultimii ani, progresele avansate in fizica cuantica au confirmat ca toata materia, intregul univers este de fapt expresia celor 4 forte de baza ale naturii, electromagnetismul, interactiunile slabe si tari, si gravitatia. Aceste 4 forte de baza sint la rindul lor derivate dintr-un 'cimp unificat' al naturii care transcende atit spatiul cit si timpul. Cu alte cuvinte, spatiul si timpul si materia sint structurate in afara acestui cimp unificat al naturii.

Corpurile noastre fizice care sint formate din materie, sint expresia acestui cimp unificat. Motivul pentru care percepem lumea in celulele noastre ca fiind solida si concreta este pentru ca simturile noastre sint acordate sa raspunda si sa rezoneze doar la nivele fixe de energie. Astfel, ochiul uman poate observa si raspunde la energie, doar in culorile care variaza de la rosu la violet. La fel, urechile, limba, receptorii tactili si receptorii mirosului raspund doar la o banda sau la un nivel fix de energie. Natura adevarata a anatomiei si fiziologiei aparatului nostru senzorial limiteaza perceptia noastra asupra universului la nivelul constient, la mai putin de a miliarda parte din toate formele de unda electromagnetica si de alte feluri care ne inconjoara.

In actul perceptiei noi 'inghetam cimpul' infinit de forme de unda fluctuante cu posibilitati infinite, intr-o realitate familiara, solida si concreta. Natura receptorilor nostri, aparatul nostru senzorial, ne pacaleste si in alt mod, creeaza 'iluzia' ca mintea, acest tarim al gindurilor si imaginilor este distincta de materie. Dar gindurile si imaginile sint la fel de reale ca orice alt obiect pe care il putem atinge, gusta, mirosi sau vedea. Ele sint compuse din aceleasi forme de unda electromagnetica sau de alt tip care structureaza si obiectele solide. Totusi, formele de unda intra in rezonanta si vibreaza la o frecventa imperceptibila pentru simturile noastre, cel putin in starea noastra obisnuita de veghe a constiintei. Intradevar, atit mintea cit si materia nu sint nimic altceva decit forme de unda ce rezoneaza la frecvente diferite. Ambele sint derivate din si sint expresia cimpului unificat.
Cimpul unificat, miscindu-se in el insusi, printr-un proces de rupere a simetriei, vibrind la frecvente inalte, creeaza mintea si rezonind la frecvente joase precipiteaza in materie. Dar in esenta, ambele sint una si aceeasi. Noi sintem, toti dintre noi si lumea obiectiva exterioara, in esenta 'trinitatea cimpului unificat', minte si materie simultan. Maharishi Mahesh Yogi utilizeaza termenii rishi, devata si chandas sau constiinta, minte si corp pentru a defini aceasta trinitate.

Cei mai mari rishi din India au ajuns la aceeasi concluzie, nu cu ajutorul metodologiilor obiective ale stiintei, ci prin intermediul tehnicii transcenderii simturilor lor. Intrucit simturile ne pot dezvalui doar a miliarda parte din univers in orice moment particular, doar mergind dincolo de simturi vom intelege - cel putin subiectiv - natura adevarata a realitatii. Ayur-Veda este derivata din intelegerea naturii adevarate a realitatii si din acest motiv Ayur-Veda este denumita adesea invatatura divina.

Vizionarii vedici in starea lor de constiinta transcendentala au privit omul si universul ca fiind manifestari ale aceleiasi energii cosmice. Filozofia sankhya a fost dezvaluita in antichitate de marele rishi Kapila si subliniaza mecanica creatiei in detalii elegante si la nivelul sofisticarii inca nerealizate de fizicienii cuanticii moderne. In epoca noastra, Maharishi Mahesh Yogi a ajutat milioane de oameni sa valideze acuratetea acestei teorii a cosmogenezei prin experimentarea directa cu ajutorul practicarii Meditatiei Transcendentale. In aceasta tehnica, mintea strabate toate nivelele materiale si subtile ale creatiei si ajunge la starea constiintei transcendentale pure.

Cuvintul sankhya inseamna formarea materiei sau enumerarea obiectelor. Conform lui Maharishi Mahesh Yogi „Sankhya stabileste 25 de categorii care stau la baza creatiei si a procesului evolutiei cosmice. „ Sa revedem mecanica creatiei in concordanta cu sankhya. *(Maharishi Mahesh Yogi, Bhagavad Gita p. 481-483)
In acest sistem, realitatea cea mai de baza este Purusha. „Purusha este spiritul cosmic, este nemanifesta, fara forma, dincolo de atribute, dar continind toate atributele potentiale. Este dincolo de cauza, dincolo de efect si transcende atit spatiul cit si timpul. Este esenta pura, constiinta pura, domeniul tuturor posibilitatilor este 'cimpul unificat' al fizicii moderne. Purusha este martorul linistit, etern, al tot ceea ce a fost, este si va fi. „ un citat direct din Maharishi.
Din Purusha rasare prakriti. Prakriti este mama natura, prakriti este Eva care se manifesta din coasta lui Adam, este Yin derivat din Yang, este Shakti din Shiva, este substanta primara din care apare intreaga creatie. Purusha nu are structura, ton sau trasaturi. Prakriti este Purusha care ia o directie, obtinind structura, ton si trasaturi, este „constiinta ce devine constienta, inteligenta ce devine inteligenta,„ este vointa divina, este pintecul naturii. In limbajul fizicii este 'cimpul unificat exprimindu-se pe el insusi prin marile forte ale naturii' din care se naste structura materiei si din care rezulta spatiul si timpul. Componentele lui Prakriti sint cele trei gune: sattva, rajas si tamas. Gune-le, intruchipeaza principiile: esenta pura - sattva, miscarea - rajas si inertia - tamas.

Din prakriti se dezvolta mahat. Mahat este intelectul cosmic. Mahat, dupa Maharishi Mahesh Yogi, este: „Acea prima stare a evolutiei, unde substanta anterioara, primara, nediferentiata, prakriti, incepe sa se miste catre manifestare, incepe sa ia o directie specifica, este vointa cosmica in operare, satisfacind nevoia de manifestare, care a fost creata anterior de perturbatiile echilibrului perfect, 'procesul ruperii simetriei' in cimpul cuantic al celor trei gune.”
Mahat, mai departe se diferentiaza in ahamkar. „Ahamkar este principiul raspunzator pentru individualizarea lui mahat.” Este Ego-ul cosmic, este Eu cu e mare in toate lucrurile. Din ahamkar rezulta aspectele obiective si subiective ale universului.
1. Ajutat de sattva, ahamkar se manifesta in universul subiectiv compus din indivizi si cuprins din mintea individului - manas si organele sale- indriya. Cele 5 organe ale perceptiei sau simturile sint denumite gyanendriya si cele 5 organe ale actiunii sint denumite karmendriya.
2. Ajutat de tamas, ahamkara se manifesta in universul obiectiv compus din tanmatra si mahabhuta.

3. Principiul lui rajas sau miscarea mentine echilibrul dintre universul obiectiv si subiectiv.
Dupa Maharishi: „Tanmatra este constituita din 5 realitati de baza sau esente ale obiectului celor 5 simturi ale perceptiei. Ele se exprima pe ele insile in 5 elemente, care construiesc obiectul simturilor si care furnizeaza bazele materiale ale intregului univers obiectiv.”
„Astfel esenta sunetului (shabda tanmatra) se exprima pe ea insasi in spatiu, esenta atingerii (sparsha tanmatra) in aer, esenta formei (rupa tanmatra) in foc, esenta gustului (rasa tanmatra) in apa si esenta mirosului (gandha tanmatra) in pamint.„

„Cele 5 Mahabuthe sint,” ca sa-l citam din nou pe Maharishi, „Elementele din care este construita creatia materiala, incluzind corpul omului. Acestea includ spatiul (akasha), aerul (vayu), focul (tejas sau agni), apa (apas) si pamintul (prithivi).”

Astfel ca vedem intreaga evolutie, atit a universului obiectiv cit si a universului subiectiv, prin procesul morfogenezei si diferentierii, ca fiind din cimpul unificat. Omul, compus de asemenea din aceste elemente, este o parte a acestui univers. Doshele  sau principiile metabolice care structureaza prakriti sau constitutia sau natura omului, sint generate de asemenea pe durata acestui proces de diferentiere si morfogeneza.

Din nou, dupa Maharishi: „Dosha Vata, principiul aerului si spatiului, adica principiul catabolic, este generat in spatiul dintre rishi si devata, constiinta si minte. Dosha Pitta, principiul focului si apei sau principiul metabolic este generat in spatiul dintre devata si chandas, minte si materie sau corp. Ii dosha Kapha, principiul apei si pamintului, sau principiul anabolic, este generat in spatiul dintre chandas si rishi, materie sau corp si constiinta. Pastrarea acestor doshe totdeauna in echilibru si mentinerea astfel  a unei homeostazii perfecte, este scopul tuturor tehnicilor Ayur-Vedei Maharishi.„

ADN, AYUR-VEDA II CiMPUL TUTUROR POSIBILITATILOR



Diferenta dintre abordarea 'fragmentara' a medicinei si cea 'holistica' este bine surprinsa de catre urmatoarele rinduri ale lui Halil Gibran:

N-a fost decit ieri, cind m-am gindit pe mine
ca pe un fragment vibrind fara ritm, in aceasta sfera a vietii.
Acum stiu ca eu sint sfera si toata viata
in fragmente ritmice care se misca in mine.

Exista un shlokA sanscrit - dicton sau aforism - cu care medicii Ayur-Vedici sint familiarizati si suna cam asa:

Yatha pinde tatha brahmande, yatha brahmande tatha pinde.
Care a fost tradus in multe moduri ca de exemplu:

Cum este atomul este si universul.
Cum este corpul uman este si corpul cosmic.
Cum este microcosmosul este si macrocosmosul.

Acest shlokA este de baza pentru toate conceptele Ayur-Vedice, concepte sau premise ce rezulta din acest dicton de baza. Aceste premize de baza sint dupa cum urmeaza:

1. Toate elementele care structureaza universul si se afla in univers de asemenea structureaza si se afla si in corpul uman.

2. Aceleasi legi ale naturii care opereaza in univers, opereaza si in corpul uman.
Mai mult, aceste afirmatii nu sint in sens pur metaforic, ceea ce inseamna ca le putem lua literal. Astfel cind Maharishi Mahesh Yogi a stabilit ca „intreg universul este in individ„, dupa intelegerea mea aceasta este inteleasa in mod literal. Tot ceea ce este prezent in univers este prezent intr-o forma sau alta, la nivel grosier sau subtil, in corpul uman. Mai mult este vorba de asemenea de a guverna prin aceleasi 'legi ale naturii'. Astfel de idei cuprinse in intregime in constiinta rishilor vedici puteau parea straine mintilor cu citiva ani in urma, dar acum se infiltreaza incet in gindirea oamenilor de stiinta foarte seriosi ai acestui secol. Intr-adevar, ultimul model conceptual al sistemului nervos uman, 'modelul holografic al creierului' este o idee similara.

La fel, urmatoarele rinduri ale lui William Blake:

A vedea o lume intr-un bob de nisip si raiul intr-o floare salbatica,
sa tii infinitatea in palma miinii tale si eternitatea intr-o ora.

Ii urmatoarele aforisme faimoase ale lui Maharishi Mahesh Yogi exprima aceeasi idee: „Fiecare graunte din vlastar contine plinatatea intregului copac„.

Premisele de baza ale Ayur-Vedei, daca sint luate literal si traduse in jargonul stiintific de astazi sugereaza ca lanturile duble de ADN contin in ele toate legile naturii. Intrucit individul este manifestarea finala, prin procesul morfogenezei si diferentierii a informatiei continute in lanturile duble originare si daca individul este asa cum propune Ayur-Veda - microcosmosul universului - atunci trebuie ca acest ADN sa fie microcosmosul universului. Toate legile naturii trebuie sa fie inscrise in ADN. Aceste mici legaturi duble de nucleotide, care se pot observa cu greu chiar si la cele mai puternice microscoape, trebuie sa fie intradevar cimpul tuturor posibilitatilor. Aceasta infinitezimala structura finita trebuie sa adaposteasca intr-o forma nemanifesta toate legile naturii. Aceasta ar putea fi concluzia stiintifica daca premisa de baza a Ayur-Vedei ar fi adevarata. Daca un astfel de lucru ar fi posibil? Sa examinam informatia incitanta scoasa la iveala de literatura stiintifica de-a lungul ultimilor ani.

1. Primul exemplu pe care mi-ar place sa-l iau, este din domeniul imunologiei. Sistemul imunitar al animalelor vertebrate poate sintetiza oriciti anticorpi. Functia acestor anticorpi este de a proteja animalele de invadatorii sau antigenele potential distrugatoare. Intrucit aproape totul in univers poate fi periculos, sistemul imunitar trebuie sa aiba abilitatea de a genera anticorpi aproape la tot ceea ce exista. Itim ca intradevar aceasta este situatia. Itim ca de asemenea toate organismele sint echipate cu un numar limitat de gene in momentul conceptiei. Acest numar limitat este de obicei mai mic decit un milion. De la acest numar limitat citeodata organismul este capabil sa produca un numar nelimitat de gene, fiecare gena fiind specifica pentru un singur anticorp. Acest lucru se intimpla deoarece celulele embrionului timpuriu contin in schimbul genelor complete, gene incomplete sau componentele simple ale genelor. Printr-un proces de combinare, informatiile din aceste gene pot fi rearanjate astfel incit pot fi produse gene pentru orice tip de anticorp. Astfel, o cantitate limitata de material genetic poate genera o cantitate nelimitata de informatie ce poate fi utilizata in sinteza unei cantitati nelimitate de anticorpi.

Acelasi proces poate apare in limfocitele-T, unde de asemenea miliarde sau cel putin un numar nelimitat de receptori pentru diferiti alergeni poate fi sintetizat dintr-o cantitate limitata de material genetic. Ce este chiar mai fascinant este ca aceasta capacitate virtual nelimitata de a genera anticorpi si receptori nu este ca raspuns la antigene sau alergeni particulari ci mai degraba ca o anticipare a existentei acestor antigene si alergeni in univers. Este ca si cum ADN stie de existenta acestor antigene in univers chiar inainte de a veni in contact cu ele. Cel putin deocamdata, in ceea ce priveste sistemul imunitar, dictonul: Yatha pinde tatha brahmande, pare sa contina intregul adevar.

2. Al doilea exemplu pe care mi-ar place sa-l iau este din ceea ce noi invatam despre efectul placebo si mecanica creatiei in corpul uman. Pe durata ultimilor citiva ani, biologii si-au concentrat atentia pe efectul placebo. Placebo-urile sint din punct de vedere biologic substante inerte care determina fara indoiala raspunsuri fiziologice dramatice incit persoana care le ingereaza face asa cu credinta ca ele determina un efect biologic particular. Raspunsurile placebo sint studiate in diferite sindroame dureroase si s-a decoperit ca pacientii care sufera de conditii extrem de dureroase obtin adesea o usurare din ingerarea sau administrarea substantelor biologice inerte. Experimente recente au aratat ca aceste raspunsuri placebo pot fi inversate prin opioidul antagonist - nelaxon, sprijinind faptul ca efectul palcebo este mijlocit prin eliberarea substantelor endogene opioide. Substantele opioide endogene sau endorfinele sint compusi de tip morfina care din punct de vedere biologic au putere analgizanta.
Ingerarea substantelor cu credinta ca sint analgetice are ca rezultat secretia endorfinelor in sistemul nervos central. Aceste endorfine sint apoi conectate la receptori opioizi specifici si usureaza durerea. Acesta este un exemplu foarte bun de ceea ce a fost recunoscut ca fiind conexiunea psiho-fiziologica. O credinta este non-materiala, este la nivelul abstract al gindirii, o emotie sau o dorinta, este un impuls al inteligentei. In acest caz, acest impuls non-material al inteligentei, dar foarte specific, a fost transformat intr-o proteina materiala, foarte evidenta, cu o actiune biologica foarte specifica, mediata de receptori biologici specifici.

Lucrul cel mai interesant totusi este ca efectul placebo nu actioneaza doar in sindromele dureroase dar si intr-o mare varietate de conditii. Ele au fost utilizate efectiv in tratamentul citorva oameni ce sufera de singerari gastrointestinale, deficienta hormonului de crestere, hipogonadism, hipotensiune, angina pectorala, stari de anxietate, tahicardie si chiar cancer. Deci se pare ca simpla credinta ca o substanta particulara are un efect biologic particular va determina intr-o persoana particulara, avind credinta respectiva, raspunsul biologic necesar. Cu alte cuvinte, diferitele impulsuri ale inteligentei, vor determina diferitele efecte biologice. Modelul endorfinelor in sindroamele de durere sugereaza ca aceste efecte biologice trebuie mediate prin sinteza si secretia compusilor biochimici complexi dar specifici. Ce vedem aici este ca in fiecare caz o dorinta specifica a fost transformata intr-o substanta materiala specifica pentru a efectua un raspuns biologic specific. In afara constiintei non-materiale materia a fost structurata si sintetizata.

Ceea ce este interesant este ca pentru aceasta transformare nu sint necesare eforturi constiente, exercitii intelectuale, activitate intensa. Este un proces complet lipsit de efort si spontan. Singura conditie este 'dorinta' inteligentei impulsive in pura inocenta. Restul este complet automat. Proteinele complexe specifice in actiune, conectate cu receptorii specifici sint sintetizati inginereste, pur si simplu prin exprimarea dorintei specifice la un nivel foarte adinc al constiintei. Desi oamenii de stiinta recunosc din ce in ce mai mult efectul placebo, si sint foarte intrigati de el, ei nu sint capabili sa explice modul cum acesta functioneaza.

In ultimii aproximativ 35 de ani, Maharishi Mahesh Yogi a sustinut ca:

1. Constiinta este cimpul tuturor posibilitatilor;
2. Materia este structurata in afara constiintei;
3. O persoana stabilita in sine, adica in 'constiinta pura', are o implinire spontana a dorintei.

Recent, el a descris toata creatia, ca fiind compusa simultan din constiinta, inteligenta si materie, aceasta trinitate - samhita: rishi, devata si chandas sau cunoscator, procesul cunoasterii si cel cunoscut.

Astfel, constiinta sau 'inteligenta pura' este domeniul tuturor posibilitatilor. Perturbatii in acest cimp dau nastere la impulsuri specifice ale inteligentei, care au apoi ca rezultat exprimari materiale specifice. Implicatiile in biologie ale acestei viziuni sint enorme.
Noi avem in sistemele noastre biologice o gama larga de receptori specifici. Faptul ca un agent farmaceutic particular are un efect specific in sistemul nostru inseamna ca trebuie sa existe un receptor specific pentru acel agent farmaceutic particular. Astfel, cind luam valium sau nitroglicerina si obtinem ca efect un raspuns terapeutic este pentru ca noi avem receptori pentru acest agent farmaceutic in corp. Intrucit nu a fost in intentia naturii de a structura si construi acesti receptori pentru conectarea valiumului sau nitroglicerinei, existenta acestor receptori poate sa insemne doar ca organismul trebuie sa aiba abilitatea de a sintetiza si secreta compusi biochimici specifici conectati cu acesti receptori.

Descoperirile asupra efectului placebo arata ca intradevar asa stau lucrurile. Ii noi toti avem in noi un potential terapeutic de o marime uriasa: abilitatea de a evoca si genera orice tip imaginabil de raspuns fiziologic si terapeutic si astfel capacitatea de a altera expresia oricarui proces patogenetic. Intrucit noi sintem expresia manifestarii finale a ADN, cu care ne-am nascut noi toti, toata aceasta capacitate de a genera raspunsuri fiziologice diferite trebuie sa fie structurata in ADN.

Este pertinent sa subliniez faptul ca programul MT, Meditatia Transcendentala asa cum este predat de Maharishi Mahesh Yogi, familiarizeaza practicantii sai cu 'experienta constiintei pure', in timp ce programul MT-Sidhi familiarizeaza practicantii sai cu 'dinamicile constiintei pure'.
Conform cuvintelor lui Maharishi: „Constiinta are fiziologia sa proprie. Cind gindurile sint proiectate din cimpul unificat, cimpul constiintei pure, unde inteligenta si materia sint complet unificate, ele sint imediat transformate in materie. Materia este in perfecta armonie cu inteligenta. Echilibrul perfect la nivelul materiei este rezultatul activitatii de autoreglare a constiintei. Acesta este echilibrul perfect al trinitatii rishi, devata si chandas, infuzat in materie. Materia este structurata in mod constant de impulsurile constiintei. Daca constiinta este imbinata perfect cu materia, atunci materia este totdeauna in echilibru in structurasi functia sa.

Pentru acest motiv 'experienta constiintei pure' sau cimpului unificat este de o primordiala importanta in rindul strategiilor Ayur-Vedice Maharishi.
Pe durata procedurilor MT-Sidhi, sint generate 'impulsuri in experienta constiintei pure'. Aceste impulsuri au ca rezultat efectele dorite in mod spontan si practicantii programului MT-Sidhi raporteaza adesea implinirea spontana a dorintelor si 'sprijinul naturii'. De aceea este usor pentru ei sa inteleaga ca constiinta este 'cimpul tuturor posibilitatilor'.
Pentru cei care nu sint familiarizati cu nivelul acestui subiect, cu 'experienta constiintei pure', datele obiective despre efectul placebo pot oferi o introspectie in 'dinamicile constiintei pure' si sa conduca mai departe la validitatea afirmatiei ca: „constiinta este ultimul fundament din care este structurata creatia materiala”.

Intelegerea efectului placebo poate avea o legatura vitala in intelegerea noastra obiectiva a mecanismelor creatiei intregului univers. Aceasta pentru ca aceleasi legi ale naturii opereaza atit in microcosmos cit si in macrocosmos. La fel cum psihicul fiecarui individ se manifesta pe el insusi in materie prin intermediul impulsurilor 'inteligentei creatoare' tot asa psihicul cosmic se manifesta pe el insusi in creatia cosmica, gindind literalmente orice forma de existenta din univers.

Chandogya Upanishad descrie acest proces foarte frumos. Citez:
Fiirea pura gindind la ea insasi:
'Pot sa devin multe, pot sa iau forma!' - creeaza lumina;
Lumina gindind la ea insasi:
'Pot sa devin multe, pot sa iau forma!' - creeaza apele;
si apele gindind la ele insele:
'Pot sa devin multe, pot sa iau forma!' - creeaza pamintul.

In acest mod s-a nascut intregul univers din Afiirea pura. Aceasta Afiire, care este esenta subtila a fiecarui lucru, aceasta realitate suprema, sinele a tot ceea ce exista, aceasta esti tu.

3. Ultimul exemplu, pe care mi-ar place sa-l discut este din domeniul endocrinologiei. In ultimii ani, a devenit din ce in ce mai clar ca schimbarile dependente de timp in functiile metabolice si endocrinologice sint de o importanta fundamentala. Periodicitatile de ordinul minutelor, orelor, zilelor, saptaminilor, lunilor sint toate recunoscute in fiziologia umana. Ii este recunoscut, ca aceste ritmuri biologice sint de o importanta fundamentala pentru sanatate. Toate organele si glandele par sa functioneze in cicluri de repaus si activitate. Aceste cicluri sint legate de ritmurile mediului inconjurator, ca ciclurile zi-noapte si schimbarile anotimpurilor. La rindul lor, aceste ritmuri ale mediului sint legate de ritmurile cosmice, fundamentale pentru natura. Aceste ritmuri au fost deja discutate in sectiunile precedente. Corespunzator acestor patru evenimente ritmice ale mediului, in interiorul tuturor organismelor vii se afla si ritmuri biologice autogenerate.

Ciclul veghe-somn este in armonie cu ritmul circadian zi-noapte. Exista o secretie periodica a hormonilor suprarenali, hipotalamici si pituitari. La multe specii, aceste ritmuri pot fi recunoscute adesea prin modificarile pe care acestea le aduc in comportament. Nu intimplator, cirtita iese afara de sub pamint pentru a semnala aparitia primaverii, nu intimplatoare sint perioadele de imperechere la hamsterii siberieni, in acord cu modificarea marimii testiculelor la masculi, care se maresc si se micsoreaza in fiecare an treptat, din primavara pina in toamna. Numeroase astfel de exemple ce abunda printre speciile vii arata incorporarea ritmurilor mediului in fiziologia lor. Ritmurile cosmosului sint programate literalmente in structura genetica a celulelor vii. ADN-ul contine in interior in forma sa nemanifesta, temele muzicale, simfoniile in care danseaza chiar si galaxiile in masuri ritmice.
Din nou: Yatha pinde tatha brahmande.

Putem observa astfel ca ADN-ul este cu adevarat microcosmosul universului. „Este punctul de jonctiune unde nemanifestul continind totalitatea tuturor manifestarilor, intilneste manifestul, unde cimpul unificat al posibilitatilor infinite se reintegreaza in materia finita.„ spune Maharishi.

Nu este de mirare deci, ca viata are cu ea un 'ceva' familiar si ca experientele vietii pot sa ne apara citeodata sa aiba o calitate 'deja vue' in ele. Pentru a-l cita din nou pe marele poet indian si vizionar Rabindranath Tagore:

Nu am fost constient cind am trecut pentru prima oara, pragul acestei vieti.
Care a fost puterea care m-a facut deschis in afara in aceast vast  mister,
ca un boboc in padure, la miezul noptii.
Cind dimineata am privit dupa lumina, am simtit intr-o clipa,
ca nu eram strain in aceasta lume, ca necuprinsul fara nume si forma,
m-a luat in bratele sale in forma mamei mele.

Exemplele de mai sus si aceste noi introspectii in cunoastere si inteligenta continute in ADN, ne dau o imagine incitanta asupra adevaratului potential al naturii umane. Pe masura ce mai multi indivizi devin deplin constienti de puterile extraordinare din ei insisi, noi sintem destinati a vedea o faza de tranzitie in societatea noastra si deschiderea in noua era a 'Era Iluminarii'.
Maharishi Mahesh Yogi rezuma capacitatile adevarate ale omului in urmatoarele cuvinte: „Prin fiecare gind, cuvint si actiune, fiecare individ este supus influentei mediului si aceasta influenta nu are limite, este continua mereu si mereu si atinge fiecare nivel al creatiei. Fiecare individ, prin fiecare gind, cuvint, actiune, cutremura intreg universul. Acesta este statutul individului !„
 „El este conectat cu intreg universul prin fiecare particica a activitatii sale. Ii un individ pare a fi limitat de limitele casei sale, ale propriului sau corp, dar in realitate aspectele subtile ale individualitatii merg sa faca universala existenta. Ii un individ nu este niciodata un individ izolat ci el este intim conectat cu intregul cosmos. Chiar mai mult decit atit, el impartaseste responsabilitatile vietii, ale intregului cosmos. Intregul univers se afla in individ, existenta cosmica se afla in existenta individului, viata cosmica se odihneste in viata individului si viata individului se extinde la viata cosmica. Individul si cosmosul sint interdependente. Nici unul dintre ele nu este independent de altul, fiecare miscare a individului cutremura cosmosul, universul reactioneaza la actiunile individului, fiecare individ are aceasta putere ce cutremura universul. Se poate considera individul ca o celula a organismului universului, sau ca un organ din marele organism al cosmosului. Cind doar o singura celula este infectata, intregul organism simte efectele din plin. La fel, daca orice alta parte a corpului este bolnava, celula simte si ea efectele. O sanatate adevarata, cuprinzatoare, intreaga inseamna un individ sanatos, o societate sanatoasa si un mediu sanatos.„
Tehnicile Ayur-Vedei Maharishi conlucreaza pentru a crea un echilibru intre organism, minte si constiinta si mediu si au drept scop restabilirea mecanismelor homeostatice si ciclurilor de reactie inversa la toate nivelele existentei.



CARACTERISTICILE UNICE ALE AYUR-VEDEI



Exista o distinctie majora intre medicina vestica si medicina Ayur-Veda. Metoda stiintifica este rezultatul experimentarii si observatiei in starea normala de 'veghe' a constiintei. Ayur-Veda este rezultatul introspectiilor intuitive experimentate in stari mai inalte ale constiintei, starea 'constiintei cosmice' si a 'unitatii'.
Cunoasterea achizitionata in timpul starii de 'veghe' a constiintei poate fi precisa, dar este limitata si incompleta, in timp ce cunoasterea ce apare in starea 'constiintei cosmice' sau a 'unitatii' este infinita, totala si completa. In starea constiintei unitatii, observatorul, cel observat si procesul observarii sint unul si acelasi, nu exista nici o deosebire intre subiect si obiect, amindoua sint continute in cimpul primordial al tuturor posibilitatilor, 'constiinta pura' insasi. Oamenii de stiinta de la Universitatea Vedica Maharishi au ajuns la concluzia ca, 'constiinta pura' experimentata subiectiv pe durata Tehnologiei Maharishi a Cimpului Unificat si 'cimpul unificat' al materiei sint intradevar identice.
In microcosmos, 'constiinta pura', cimpul unificat - rishi, miscindu-se prin el insusi printr-un proces de autoreferire, genereaza mintea - devata, care apoi se manifesta prin corp - chandas. In macrocosmos, aceeasi constiinta pura, cimpul unificat - rishi, miscindu-se prin el insusi printr-un proces de autoreferire si rupind simetria, genereaza marile forte ale naturii. Aceste forte ale naturii sint mintea - devata - naturii. Aceste forte se manifesta apoi in materie, in corpul - sau chandas - al creatiei materiale. Dar de fapt, rishi din microcosmos si macrocosmos, mintea atit in om cit si in natura, corpul omului si cel al creatiei materiale sint unul si acelasi.

1. Aceasta introspectie este integrala pentru Ayur-Veda Maharishi si exemplifica prima caracteristica unica a acestui sistem relativ la orice alt sistem al medicinei. Pentru fiecare subiect sau receptor din corpul nostru exista un obiect complementar sau o legenda in marele organism al universului. Natura abunda in substante care influenteaza fiziologia noastra si aceste substante au puterea sa refaca fiziologia in intregime cind este deranjata dintr-un motiv oarecare. Astfel farmacia Ayur-Vedica are mii de preparate din ierburi, suplimente alimentare, radacini si plante care influenteaza fiecare aspect al fiziologiei noastre. Nu este nici o boala sau simptom care sa nu poata fi tratat prin preparate naturale de origine vegetala, minerala sau animala. Natura nu a proiectat receptorii nostri pentru produse farmaceutice ca valium sau tagamet. Receptorii din corpul nostru au o afinitate unica pentru substantele naturale, ele sint o parte din acelasi organism cosmic, iar prin ingerarea lor nu sint cunoscute efecte daunatoare. In contrast cu nedoritele si periculoasele efecte secundare ale multor produse farmaceutice se cunosc beneficiile colaterale ale luarii regulate ale preparatelor din ierburi ale medicinii Ayur-Vedice.

2. Ce-a de-a doua caracteristica unica a Ayur-Vedei este recunoasterea diferitelor tipuri constitutionale ale indivizilor. Din observatiile obisnuite stim ca anumiti oameni sint diferiti din punct de vedere metabolic de altii. De exemplu, va poate fi familiar tipul persoanei care maninca tot ce-si doreste si ramine suplu si tipul opus, persoana care nu pierde din greutate, indiferent cit de putin ar minca. Medicii Ayur-Vedici au un avantaj in incercarea lor de a corecta conditiile extreme ale supra si sub greutatii. In medicina vestica nu exista nici un cadru de lucru teoretic care sa explice observatiile noastre si care sa conduca la o metoda de corectare a conditiilor.
In Ayur-Veda, fiintele umane, ca si toate organismele si creatia materiala, sint impartite in diferite tipuri psihosomatice bazate pe doshe predominante, care exista in fiecare individ. Pandit Hari-Sharma, un renumit medic Ayur-Vedic din India, a definit doshele ca pe „niste prinicipii metabolice ireductibile, fundamentale, de baza, ce guverneaza intreaga structura psihosomatica „.

Cele 3 doshe: Vata, Pitta si Kapha (V,P,K), pot fi definite lapidar ca principii: catabolice, metabolice si anabolice.

Clasificarile stiintifice moderne in tipuri constitutionale sint bazate in intregime pe caracteristicile fizice ca ectomorfe, endomorfe si mezomorfe, sau in intregime pe caracteristicile psihologice ca tipul A si tipul B de personalitate. Totusi, tipurile dosha cuprind intreaga structura psihosomatica. Un tip particular constitutional este descris ca avind nu numai un set de caracteristici fizice, ci si un set particular de caracteristici psihosociale, un set particular de raspunsuri emotionale, de afinitate la tipuri particulare de alimentatie, intoleranta sau afinitate la diferite tipuri de vreme, inclinatie la diferite tipuri de boli.
Intrucit nu exista tipuri constitutionale mono-doshice, oamenii sint caracterizati ca avind doshe predominante, sau combinatii de doshe predominante, bazate pe diferite permutari sau combinari. Oamenii pot fi caracterizati in general ca apartinind uneia din cele 10 categorii ale constitutiei psihosomatice ca: Vata, Pitta, Kapha, Vata-Pitta, Vata-Kapha, Pitta-Kapha, Pitta-Vata, Kapha-Vata, Kapha-Pitta si Vata-Pitta-Kapha; (V, P, K, VP, VK, PK, PV, KV, KP, VPK).
Toate strategiile terapeutice din Ayur-Veda sint individualizate in acord cu constitutiile psihosomatice si fiecarui pacient i se da un sfat privitor la obiceiurile zilnice si sezoniere, dieta, panchakarma si alte terapii de purificare si alte interactiuni cu mediul. Terapiile corespunzatoare diferitelor constitutii individuale sint unice in Ayur-Veda.

Pe masura ce conceptul devine din ce in ce mai cunoscut, abandonarea conventionala a tratamentului medical poate fi revolutionata. Disimilitudinile existente intre medicina vestica si Ayur-Veda au fost sintetizate de catre Pandit Hari-Sharma cind a spus: „In medicina moderna doctorii incearca sa descopere de ce tip de boala sufera pacientul; in Ayur-Veda este mai important sa se descopere ce tip de pacient sufera de boala.„
Ayur-Veda raspunde la intrebari la care nu a raspuns medicina vestica, ca de exemplu: 'De ce aceeasi alimentatie sau medicatie determina raspunsuri fiziologice diferite la diferite tipuri de oameni?' si 'De ce exista o mare gama de valori normale pentru chimia singelui, ca de exemplu glucoza, colesterolul, tiroxina si altele?'.

Marea frumusete a sistemului de clasificare in doshe consta in faptul ca nu este dedicat doar fiintelor umane, ci se extinde si la toate formele si fenomenele. Intregul univers de gindire, cuvinte, actiuni, experimente, intimplari si substante sint descrise ca permutari si combinari ale diferitelor doshe. Refacerea echilibrului si cresterea sanatatii la nivele optime sint deci indeplinite intotdeauna prin ajustarea principiilor doshice. Principiile doshice pot fi continute in ginduri, cuvinte sau interactiuni cu mediul, prin experientele simturilor sau alimentatie, ierburi naturale sau preparate minerale.

In cuvintele lui Pandit Hari-Sharma: „Nu este nimic care sa nu poata fi experimentat sau sa nu poata fi conceput ca influenteaza mintea sau corpul individului mai mult sau mai putin. Chiar si auzirea unui nume sau gindul la ceva, sau ceva legat de acesta poate afecta mai mult sau mai putin metabolismul, in bine sau in rau. Atit timp cit orice lucru afecteaza constitutia si intr-un mod sau altul poate fi utilizat ca un agent de purificare, nu exista nimic care sa nu fie medicament.”
3. Ce-a de-a treia caracteristica unica a medicinii Ayur-Vedice este aceea ca ea da voie pacientului sa intreprinda ceva, creeaza o impartire a responsabilitatilor majore pentru starea lui sau ei de bine. Medicul este in principiu furnizorul invataturii si este partener in ingrijirea sanatatii. El ajuta pacientului sa-si determine constitutia psihosomatica individuala si apoi descrie obiceiuri zilnice sau sezoniere, terapii de purificare, regimuri alimentare, care sint cele mai potrivite pentru acel tip particular de constitutie. Cu exceptia unor procedee de purificare, ingrijirea reala este in cea mai mare parte o auto-ingrijire pe care si-o furnizeaza sie insusi.
4. Cea de-a patra caracteristica unica a Ayur-Vedei este aceea ca priveste organismul ca pe un intreg spiritual-psihosomatic si nu incearca sa diferentieze bolile ca fiind in intregime fizice sau psihologice. Nici o afectiune sau boala nu exista totalmente doar la nivel mental sau corporal. Intr-adevar, atit timp cit mintea si corpul sint rezultatul implicarii actiunii progresive a constiintei prin procesul morfogenezei si al diferentierii, orice abordare care se ocupa doar de minte sau de corp, sau doar de amindoua, minte si corp, cu ignorarea constiintei, este inadecvata. Ayur-Veda Maharishi este intradevar holistica, ea se ocupa de toate aspectele cimpului unificat: trup, minte, constiinta, mediu si comportament.

5. Cea de-a cincea caracteristica unica a Ayur-Vedei este ca trateaza dezechilibrul in stadiul sau de formare, cauta sa refaca echilibrul chiar inainte ca dezechilibrul sa devina perceptibil, la un nivel foarte subtil al individului sau al mediului. Asa cum doctorii se simt maestri cind diagnozeaza o leziune cu raze X sau cu scanner, sau o anormalitate cu EKG, in mod particular ni se pare ca anormalitatea este in stadiul sau de inceput al dezvoltarii. Totusi, leziunea sau anormalitatea pe care am detectat-o este de fapt expresia manifesta finala a dezechilibrului care s-a dezvoltat in multe cazuri timp de citiva ani. Ayur-Veda Maharishi cauta sa prevada dezechilibrul prin dezvoltarea strategiilor si tehnicilor pentru a mentine tot timpul un echilibru perfect intre individ si mediu.

6. Cea de-a sasea caracteristica unica a Ayur-Vedei Maharishi este concentrarea pe promovarea longevitatii. In ultimii citiva ani, oamenii de stiinta au manifestat un mare interes pentru prelungirea vietii. Din nefericire, tehnologia moderna prelungeste adesea viata fara imbunatatirea calitatii sale. Ii in proces, pacientul, in multe cazuri, este privat de demnitate si confort. Faptul ca atestarea vietii sau mortii este data de prezenta sau absenta semnalelor electrice din inregistrarea EEG constituie o trista si comuna experienta. Ayur-Veda vede viata corpului singur fara inteles si privitor la orice tehnologie de sprijinire a functiilor corpului, in absenta emotiilor si a intelectului, ca fiind cruda si nejustificata. Tehnicile Ayur-Veda Maharishi pentru longevitate sint proiectate pentru a reintineri corpul, mintea si spiritul, fiind nu numai ajutorul anilor pentru viata, ci si al „vietii pentru ani„.

7. O caracteristica unica si finala a Ayur-Vedei Maharishi, asa cum este inteleasa astazi, este potentialul ei pentru pacea lumii. Astfel, Maharishi Mahesh Yogi este un om cu o extraordinara viziune si unul dintre cei mai mari campioni Ayur-Veda care au recunoscut acest potential. Sanatatea holistica in sens Maharishi este extinsa dincolo de sanatatea individului pentru a imbunatati sanatatea societatii, a natiunilor si a mediului insusi.
Asa cum a fost explicata de Maharishi: „ Ayur-Veda cauta sa purifice si sa perfectioneze sanatatea individului, mediului si societatii in ansamblu. Pacea lumii este definita pur si simplu ca sanatatea perfecta a societatii. Citeva experimente au demonstrat ca in grupuri mari de oameni ce practica in colectiv Tehnologia Maharishi a Cimpului Unificat exista o descrestere dramatica a negativitatii si conflictului in lume si o imbunatatire remarcabila a relatiilor internationale.„
In urmatoarele citeva sectiuni vom discuta aceasta si alte aspecte unice ale Ayur-Vedei Maharishi si cum puteti beneficia de ele.