Intrucit alimentele sint o parte din
corpul nostru, ele de asemenea sint caracterizate ca avind doshe predominante.
In general, sfaturile sint ca o persoana sa manince alimente ce descresc
doshele sale predominante si cresc doshele secundare sau subordonate.
Astfel, o persoana cu constitutie kapha
predominanta ar trebui sa manince o hrana care sa descreasca kapha si sa
creasca pitta si vata. Astfel, o persoana va fi sfatuita sa evite bananele,
pepenii, nucile de cocos, strugurii, papaias, ananas si produsele lactate ele
toate fiind alimente kapha si ar putea fi incurajata alimente uscate, rodii,
"cran-berry", orez Basmati si varza de Bruxelles care sint benefice pentru
constitutia kapha.
In mod similar, o persoana cu o
constitutie predominat pitta va face bine daca va lua alimente ce sa descreasca
pitta ca sparanghel, varza, castraveti, cartofi, ciuperci, verdeturi, broccoli,
conopida, laptuca, varza de Bruxelles si zucchini si sa evite alimente ce cresc
pitta ca ardei iuti, ridichi, rosii, morcovi, sfecla, ceapa, usturoi si spanac.
Calitatile predominante ale unui aliment
particular si efectele sale asupra diferitelor doshe sint determinate prin
tipul senzatiilor gustative sau experienta alimentului evocata prin receptorul
gustativ limba.
Exista 6 tipuri de senzatii gustative:
dulce, amar, astringent, sarat, iute si acru. Dieta noastra este considerata
echilibrata doar daca satisface toate cele 6 gusturi. Aceste gusturi de baza
sint rezultate de asemenea din cele 5 elemente. Din elementele apa si pamint
rezulta gustul dulce, din elementele pamint si foc gustul acru, din elementele
apa si foc gustul sarat, din elementele foc si aer gustul iute, din elementele
aer si spatiu gustul amar si din elementele pamint si aer gustul astringent.
Din principiile de baza devine evident ca
alimentele cu gust:
- dulce, acru si sarat vor creste kapha si
vor descreste vata,
- iute, amar si astringent vor creste vata
si vor descreste kapha,
- iuti, sarate si acre vor creste pitta
iar alimentele
- dulci, amare si astringente vor
descreste pitta.
Calitatea alimentelor de asemenea
afecteaza doshele.
Calitatile hranei sint descrise ca: grele,
grase, usoare, uscate, fierbinti, reci.
- Alimentele grele si grase ca: produsele
lactate, laptele, untul, gee, mincaruri grase si cu ulei, brinza, iaurtul,
smintina, nucile, bananele si orezul maresc kapha si descresc vata.
- Alimentele usoare si uscate ca: orzul,
porumbul, meiul, ovazul, fasolea, lintea, dahl si fructele cu exceptia
bananelor cresc vata si descresc kapha.
- Alimentele fierbinti cresc pitta si cele
reci descresc pitta.
Introducerea alimentelor poate fi condusa
de asemenea de anotimpuri.
- Primavara si iarna tirziu este agravata
kapha si luarea alimentelor kapha trebuie diminuata.
- Vara tirziu si toamna devreme este
agravata pitta si alimentele pitta trebuie diminuate.
- Toamna tirziu si iarna devreme este
agravata vata si alimentele vata trebuie diminuate.
Cititorul nu ar trebui sa se descurajeze
daca recomandarile anterioare par prea complicate. Se stie in mod general ca o
persoana va fi atrasa in mod natural de un anumit tip de element care este
potrivit fiziologiei sale. Inteligenta creatoare a naturii influenteaza in mod
automat persoana vata sa aleaga si sa prefere alimente cu gust dulce, acru si
sarat, persoana pitta alimentele cu gust astringent, dulce si amar si persoana
kapha alimente cu gust astringent, iute si amar.
Mai mult, anotimpurile favorizeaza
dezvoltarea in abundenta a alimentelor potrivite in mod natural. Alimentele
kapha nu cresc in mod natural iarna si alimentele pitta sint in mod natural
rare vara. Pentru cumparatorul care merge la piata, alimentele vechi sint
disponibile in anotimpuri vechi si sfatul detaliat dat mai sus ar putea fi
potrivit.
Sfatul este usor superfluu pentru un
individ nestresat care traieste in mod spontan in armonie cu natura. Aceasta
'actiune spontana corecta' pare a fi o abilitate naturala a persoanei ale carei
minte, simturi, corp si intelect sint in echilibru fiecare cu fiecare si cu
sursa lor, constiinta pura. Subiectul 'actiunii spontane corecte' a fost tratat
mai in detaliu de Maharishi Mahesh Yogi in cursul de Itiinta Inteligentei
Creatoare (SCI) si nu va fi tratat aici.
De notat aici este ca regulile
calauzitoare privitoare la consumarea alimentelor efectul hranei asupra
diferitelor doshe si alte principii subliniate mai sus formeaza o componenta
majora a tehnicilor de prevenire si strategiilor terapeutice Ayur-Veda
Maharishi utilizate pentru a corecta agravarile doshice ce determina diferite
boli.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu