sâmbătă, 6 octombrie 2012

Ce este programul MT-Sidhi?


Fizica zborului

Un mod de a menţine trează atenţia unui public este, cu siguranţă, începerea conferinţei prin „concentrarea asupra fizicii zborului, sau mai general asupra mecanicilor capacităţilor supranormale“.
Şi este probabil adevărat să spunem că puţini dintre cei care au ascultat aceste cuvinte de deschidere se vor uita la ceas în următoarea oră şi jumătate.
În această prezentare, Dr. John Hagelin abordează programul MT-Sidhi din perspectiva ştiinţei moderne, în special al fizicii cuantice. Cum funcţionează programul MT-Sidhi? Cum poate un impuls mental subtil să modifice evenimentele din viaţa cotidiană? Încalcă zborul yoghin legile gravitaţiei? Acestea şi alte subiecte sunt explorate într-un mod remarcabil de Dr. Hagelin, unul dintre teoreticienii de vârf ai lumii în domeniul cuantic, care a lucrat mulţi ani împreună cu Maharishi.
Fizica cuantică ar putea să nu sune fascinant imediat, dar practicanţii MT par să fie familiarizaţi cu subiectul, deoarece se referă la experienţa lor zilnică din timpul meditaţiei.
„În timpul meditaţiei transcendentale“, explică Dr. Hagelin, „mintea traversează fără efort întregul domeniu al Legii Naturale, de la nivelul macroscopic evident până la niveluri tot mai rafinate ale funcţionării naturii“.
Natura este structurată în straturi, explică el, „lumea fizică macroscopică din jurul nostru, lumea moleculară – baza lumii macroscopice, lumea atomică, lumea nucleară şi lumi în înteriorul altor lumi... iar fiecare dintre aceste lumi este diferită din punct de vedere calitativ de celelalte“.
Cea mai importantă temă a conferinţei Dr. Hagelin este că „interiorul este baza exteriorului“, aşa cum afirmă Ştiinţa Inteligenţei Creatoare a lui Maharishi. Evenimentele la nivelul naturii, pe care le observăm în viaţa noastră de zi cu zi, sunt rezultatele statistice ale nenumăratelor procese care funcţionează la nivelul microscopic al vieţii, la nivelul unde toate forţele fuzionează una cu cealaltă. Acest nivel fundamental al naturii, câmpul unificat, este, de asemenea, descris de fizică ca o „înspumare spaţiu–timp“ pentru a transmite sensul activităţii uriaşe prezente acolo. În meditaţia transcendentală experimentăm acest nivel al liniştii dinamice ca domeniu al conştiinţei pure.
Legile clasice ale naturii, care guvernează în mod aparent ceea ce facem şi ceea ce nu putem face în viaţa cotidiană, nu sunt deloc legi cu adevărat, spune Dr. Hagelin. Ele sunt „Legi statistice“, sunt descrierea a ceea ce se întâmplă, în medie, ca rezultat al nenumăratelor evenimente microscopice.
Un exemplu dat de Dr. Hagelin este rezultatul aruncării cu banul de 100 de ori. Şansele sunt să obţinem aproximativ 50 de capete şi 50 de pajure. Dar nu există de fapt nici o lege care să oblige acest lucru. Rezultatul este doar media statistică a nenumăraţi factori microscopici: curenţii de aer din cameră, suprafaţa pe care cade banul, forţa învârtirii etc..
„Vreau doar să arăt“, spune Dr. Hagelin, „că dacă am cunoaşte suficient, în special fenomenele microscopice care influenţează acea acţiune, ar putea fi posibil ca, profitând de acestea, să aranjăm ca la aruncarea banului să iasă întotdeauna capul“.
Meditaţia transcendentală aduce cunoaşterea nivelurilor mai profunde ale dinamicii naturii, în timp ce rolul programului MT-Sidhi este de a crea o influenţă specifică, direcţionată, coerentă la aceste niveluri.
„...doar prin adăugarea celui mai infinitezimal, celui mai delicat posibil impuls, este posibilă înclinarea balanţei, modificarea legilor statistice, răsturnarea legilor clasice de la nivelul macroscopic“, spune Dr. Hagelin.
În cazul zborului yoghin, aceasta înseamnă că un impuls poate modifica forma câmpului gravitaţional. În loc să cadă, care este rezultatul cel mai probabil, trupul se va ridica, spre dreapta sau spre stânga sau în orice direcţie dorită.
„Dacă cineva te-ar întreba despre practica ta a zborului yoghin dacă Ťnu încalcă cumva Legea Gravităţii a lui Newton?ť, primul lucru pe care trebuie să-l spui este că Legea lui Newton este o lege din secolul al şaptesprezecelea!“, ne reaminteşte Dr. Hagelin.
„Dacă el continuă să spună: Ťpresupun că aşa stau lucrurile, dar încalci Relativitatea Generală a lui Einsteinť – lucru pe care mă îndoiesc că l-aţi putea face – poţi să-i spui că Relativitatea Generală se învechise la un an după ce fusese introdusă. Ea a fost înlocuită de gravitatea cuantică – şi, conform gravităţii cuantice, toate aceste legi clasice pe care le păstrăm, inclusiv aceste legi clasice ale gravitaţiei, nu au statut absolut, sunt legi statistice, apar în întâmplările probabile ale numeroaselor evenimente microscopice“.
Dr. Hagelin arată că gravitaţia este ultima dintre forţele naturii pe calea transcenderii legilor clasice ale acesteia – gravitaţia cuantică nu apare decât după ce a fost atins însăşi câmpul unificat.
„Cred că aceasta este ceea ce face din zborul yoghin un Sidhi atât de important“, spune el, „şi o demonstraţie atât de puternică a stărilor mai înalte de conştiinţă şi un exerciţiu atât de puternic de a cultiva sistemul nervos să menţină stările mai înalte de conştiinţă.“
„Deoarece anumite alte capacităţi, capacităţi supranormale, pot fi posibile la niveluri mai superficiale ale gândirii... zborul yoghin – capacitatea trupului de a pluti şi zbura – demonstrează într-adevăr stăpânirea forţei gravitaţionale, şi nu poţi stăpâni forţa gravitaţională fără să transcenzi legile clasice care împiedică un asemenea fenomen, fără să recurgi la gravitaţia cuantică, iar gravitaţia cuantică este nivelul câmpului unificat. Deci, zborul yoghin este o demonstraţie clară a capacităţii sistemului nervos uman de a funcţiona în mod coerent la nivelul câmpului unificat.“
În ceea ce priveşte restul programului MT-Sidhi, Dr. Hagelin afirmă: „putem lua în considerare fiecare sidhi descris de Maharishi Patanjali în Yoga Sutra şi putem înţelege modul în care, printr-un anumit comportament conştient, printr-o anumită influenţă coerentă introdusă la nivelul microscopic, ne putem aştepta să vedem legile clasice ale naturii răsturnate conform prezicerilor lui Patanjali.
„Acesta este punctul cel mai important – este esenţial ca mintea să fie trează, conştiinţa să fie foarte trează şi să funcţioneze la acest nivel de bază al Legii Naturale, la câmpul unificat al Legii Naturale, care este pur şi simplu panoul de comandă al tuturor legilor naturii cunoscute în univers – şi la acel nivel se obţine stăpânirea totală a Legii Naturale“.

Ce este programul MT-Sidhi?

Programul MT-Sidhi este o prelungire naturală a meditaţiei transcendentale. Obţinut de Maharishi din Yoga Sutra lui Patanjali, parte a tradiţiei de cunoaştere vedică, MT-Sidhi-urile sunt tehnici foarte simple, lipsite de efort, care antrenează individul să gândească şi să acţioneze din domeniul conştiinţei pure, unde fiecare gând şi acţiune este sprijinit în mod complet de Legea Naturală. Cu alte cuvinte, programul MT-Sidhi dezvoltă conştiinţa unităţii.
Dr. Hagelin comentează: „Sidhi-urile ne dau familiaritate, practică şi în cele din urmă competenţă în a dori din interiorul Sinelui“. El adaugă că programul MT-Sidhi „reflectă, cu siguranţă, o ştiinţă a minţii care este mult mai dezvoltată decât oricare ştiinţă vestică a minţii sau psihologiei“.
Gândirea clară la acest nivel profund al minţii necesită şi dezvoltă o funcţionare extrem de coerentă a creierului, coerenţă care atinge punctul maxim în timpul practicii zborului yoghin. Această coerenţă, experimentată ca „balonaşe de fericire“, este indusă în conştiinţa colectivă a societăţii prin practica în grupuri mari a zborului yoghin, care conduce la scăderea spontană a tendinţelor negative – cum ar fi crima – şi creşterea tendinţelor pozitive în viaţa zilnică a întregii populaţii. „Pacea mondială este un produs secundar al acestora“ spune Maharishi despre „balonaşele de fericire“, „Raiul pe Pământ este un produs secundar al acestora“.
Larg popularizat în ultimii ani prin activităţile Partidului Legii Naturale care activează în ţările vestice, programul MT-Sidhi devine recunoscut drept tehnologia cea mai importantă şi mai tulburătoare din lumea de astăzi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu